Blog

Blufærdighed i ældreplejen

12. marts 2024

Både borgere, pårørende og medarbejdere kan opleve blufærdighed i mødet med nøgenhed og seksualitet i ældreplejen. Blufærdighed opleves som en form for generthed, forlegenhed eller tilbageholdenhed. I webinaret Blufærdighed i ældreplejen udfolder Maria Pedersen der er sygeplejerske, supervisor og master i sexologi, hvordan ældre fx kan opleve det grænseoverskridende, når deres krop bliver ’en andens arbejdsområde’.
I familier er det meget forskelligt, hvordan det findes naturligt med nøgenhed og seksualitet og derfor kan pårørende også opleve blufærdighed ved fx at blive involveret i afklædning og dele af plejen omkring den ældre. Også medarbejdere kan opleve det grænseoverskridende at forholde sig til et andet menneskes krop og det kan være helt nyt at tale om eksempelvis homoseksualitet og seksuelle hjælpemidler med personer, der er meget ældre end sig selv.

Maria udfolder flere eksempler i webinaret og anbefaler TIFT-modellen som et værktøj i den sexologiske samtale, hvor T = tilladelse, I = information, F = Forslag og T = terapi. Modellen kan hjælpe til at holde samtalen professionelt og som træning i at undgå tilbageholdenhed i samtalen for alle parter.

I webinaret afslutter Maria med at oplyse om, at indimellem oplever nogle medarbejdere fysiske eller verbale krænkelser, når de er på arbejde. Her er det en særlig ledelsesopgave at skabe rum for åbenhed om disse episoder, så man ikke står alene med dette. Webinaret kan indeholder spørgsmål til refleksion, som kan drøftes mellem ledere og medarbejdere i ældre- og demensomsorgen. Du kan som privatperson købe adgang til webinaret HER og i øvrigt søge mere viden om at understøtte seksuel sundhed i ældreplejen.
Maria Pedersen og Martin Einfeldt er desuden forfattere til bogen ”Seksuel sundhed og omsorg – professionel hjælp til det mest private”, som er udgivet ved Forlaget Samfundslitteratur 2023.
Er din arbejdsplads +medlem af lærings- og refleksionsplatformen Webinar Resopti© finder du webinaret under temaet Seksuel sundhed og omsorg, hvor dette webinar med fordel ses i sammenhæng med andre webinarer under samme tema. Se mere HER

Info


+45 60 55 13 27
Resopti@resopti.dk
CVR: 33735049

Modtag nyhedsbrev


Webbureau ITTP