Blog

Demens og tandpleje – tegn på sygdom

29. januar 2020

Indimellem kan jeg have så travlt i hverdagen, at jeg glemmer at række ud efter de redskaber, som allerede er udviklet til at kvalificere mit arbejde. Viden eller redskaber, som kan skåne mig selv og andre for de vanskeligheder, der kan opstå, når jeg selv i hast forsøger at opfinde den dybe tallerken – eller når jeg blot, uden stor succes, fortsætter samme praksis som jeg plejer.

Det minder mig om fortællingen om huleboerne, der ikke havde tid til at høre om opfindelsen af de cirkelformede hjul….

Situationen omkring mund- og tandhygiejne i ældre- og demensomsorgen kan være en tilbagevendende vanskelig situation. Det er svært at gennemføre, personen giver måske ikke lige lov til, at jeg må kigge ind i mundhulen og jo mere insisterende min adfærd bliver, des tydeligere afvisning får jeg.

Indenfor Mund og tandhygiejne er redskabet ROAG velegnet til at implementere som en systematisk metode. Vurderingsredskabet kan hjælpe til, at personen jeg skal hjælpe, får en grundig pleje og behandling. Metoden støtter mig til at opdage tegn på sygdom i tænder, tunge og mundhule. En grundig mund- og tandhygiejne kan forebygge smerter, infektion og i værste fald blodforgiftning hos personer med demens eller anden kognitiv svækkelse.

Omsorgen skal tage afsæt i den Personcentrerede omsorg (se evt. webinar om Personcentreret omsorg), hvor tempo og kommunikation er tilpasset den person, som skal hjælpes.

I webinaret Demens og Tandpleje – tegn på sygdom bidrager tandlæge og Ph.d. Birita Ellefsen med sin viden om, hvorfor og hvordan mund- og tandhygiejne kan gennemføres hos personer med demens eller anden kognitiv svækkelse. Birita Ellefsen kommer med praksiseksempler på hyppige problemstillinger i relation til mund- og tandhygiejne, og hun fortæller om vigtigheden af at forebygge sygdom gennem grundig mund- og tandhygiejne.

Birita Ellefsen kommer også med anbefalinger i forhold til at undgå magtanvendelse i situationen omkring mund- og tandhygiejne. Se webinaret HER.

Hvis du er +Medlem af Webinar Resopti kan du frit tilgå webinaret Demens og tandpleje – tegn på sygdom i Webinarsamlingen.

Info


+45 60 55 13 27
Resopti@resopti.dk
CVR: 33735049

Modtag nyhedsbrev


Webbureau ITTP