Blog

Mentalisering grundbegreber

25. marts 2024

Mentalisering handler om at have fokus på mentale tilstande hos sig selv og andre – ”At have sind på sinde”. Mentalisering er en slags forestillingsevne, der bruges til at forstå andres og egen adfærd og reaktioner. Vi må erkende, at vi ikke kan vide, hvad der sker i den andens sind og selv vores eget sind, kan vi ikke altid gennemskue. Derfor kan egne reaktioner og adfærd også indimellem overraske.

I ældre- og demensomsorgen er det er stor opgave at vise interesse for følelser, behov, mål og grunde hos os selv og de mennesker, vi skal hjælpe. En dybere forståelse for tidligere omstændigheder, adfærdsmønstre og oplevelser kan gøre medarbejdere i stand til at møde borgeren på en mere kvalificeret måde og dette kan opnås ved ”at se sig selv udefra og den anden indefra”. Når det lykkes, er der større sandsynlighed for at undgå misforståelser i samarbejdet mellem borgere, pårørende og medarbejdere.

Psykolog Janne østergaard Hagelquist er stifter af Center for Mentalisering og har blandt andet skrevet bogen: ”Mentalisering i omsorg og pleje”. I webinaret Mentalisering grundbegreber introducerer hun til definitioner på mentalisering, ligesom hun præsenterer flere korte ’praksis’ definitioner. Efterfølgende beskriver hun hvilke forhold, som understøtter god mentalisering og hvad der kan udfordre mentalisering, når vi er på arbejde i ældre- og demensomsorgen. Gennem webinaret vender Janne Østergaard hagelquist tilbage til det udgangspunkt, at mentalisering indeholder sideløbende fokus på sig selv, den anden og på relationen.

Webinaret er introducerende til det tema, som hedder Mentalisering på lærings- og refleksionsplatformen Webinar Resopti©.
Du kan med fordel se webinaret i sammenhæng med de øvrige, som udkommer i samme tema. Er din arbejdsplads +medlem af lærings- og refleksionsplatformen Webinar Resopti© finder du webinaret under temaet Mentalisering

Som privatperson kan du købe adgang til webinaret HER

Info


+45 60 55 13 27
Resopti@resopti.dk
CVR: 33735049

Modtag nyhedsbrev


Webbureau ITTP