Blog

Organisation, der viser omsorg

2. januar 2020

Kan en organisation vise omsorg? Tjoooo, mon ikke… Når det lykkes, kan det mærkes. Og når det ikke lykkes, kan det i særdeleshed mærkes.

Alle, som har prøvet at være afhængig af andres hjælp, kan fortælle, hvordan det føltes, opleves, mærkes og fornemmes, hvorvidt den hjælpende organisationen formåede at løfte opgaven. Blev jeg set, mødt og hørt? Var der tid, ro og fokus på mig og mine værdier? Forstod organisationen hvad der er vigtigt for mig? Var organisationen klar til at prioritere mine behov over egne systemer, rammer, selvskabte regler og rutiner?

En organisation er sammensat af mange mennesker. Indenfor ældre- og demensomsorgen er der fx IT-supportere, SOSU-assistenter, læger, talepædagoger, køkkenassistenter, tandlæger, ergoterapeuter, sygeplejersker, ledere, pedeller, SOSU-hjælpere, musikterapeuter, kokke, administrative medarbejdere, chefer, husassistenter, studerende, elever, projektledere og mange, mange flere.

For at alle disse kan arbejde sammen mod fælles mål, er det nødvendigt med en dygtig ledelse, som går forrest i forhold til at holde målet for øje – forme strukturer, processer og ikke mindst hvilken kultur – og herunder, hvilke værdier arbejdet skal stå på. Værdierne bliver styrende for, hvordan samarbejdet mellem ledelse, kollegaer, pårørende og beboere fungerer i hverdagen.

Psykolog og professor Tom Kitwood, som har udviklet teorien om Personcentreret Omsorg, forholdt sig også i sit arbejde til ’Organisationen, der viser omsorg’. Han beskriver, hvad han mener organisationen i demensomsorg bør være præget af.

Webinaret Organisationen, der viser omsorg tydeliggør, hvilke værdier, stil og struktur, Kitwood anbefaler, der bør kendetegne organisationen i demensomsorg. I forlængelse heraf fortæller SOSU-assistent, Iben Juul Nielsen, som vandt Sundheds- og ældreministeriets Demenspris 2019, hvordan hun oplever, at rammerne i hendes arbejde, samarbejdet med ledelse og kollegaer og samfundets holdninger til arbejdsfeltet i demensomsorgen, har betydning for hendes mulighed for at yde personcentreret omsorg i hverdagen. Se webinaret HER

Hvis du er +Medlem skal du gå til Webinarsamlingen, hvor du har ubegrænset adgang til alle Webinarer.

Se også webinarerne Personcentreret omsorg 1, 2, 3, 4 og 5, som præsenterer psykolog og professor Tom Kitwoods teori om personcentreret omsorg. Se HER.

Info


+45 60 55 13 27
Resopti@resopti.dk
CVR: 33735049

Modtag nyhedsbrev


Webbureau ITTP