Blog

Palliation og demens

26. april 2022

Personer med demens har generelt de samme behov for palliativ indsats som andre med livstruende sygdom. Der er dog nogle helt særlige forhold som bør medtænkes i den palliative indsats, når en person har demens.

De fleste sygdomme som medfører demens er neurodegenerative og fremadskridende. Derfor forventes det, at personen med demens mister flere kognitive funktioner, og på et tidspunkt ikke længere er i stand til at udtrykke ønsker og behov gennem sproget. Derfor er det særligt vigtigt, tidligt i forløbet at beskrive og dokumentere personens ønsker for tiden lige nu, for fremtiden og for den sidste tid frem mod døden.

Gennem hele sygdomsforløbet er det væsentligt at tage afsæt den personcentrerede omsorg og ’total smerte modellen’, som blev anvendt af Dame Cicely Saunders, grundlægger af den moderne hospicefilosofi. Også ved afslutningen af livet er der særlige hensyn at tage til personer med demens og medarbejderne må bruge en høj grad af sanselighed og nærvær, så personens ønsker og behov kan imødekommes.

Udviklingssygeplejerske Heidi Krohn Didriksen fra Hospice Søholm i Aarhus underviser i webinaret Palliation om: Den palliative indsats, mennesker med demens tidligt i forløbet og mennesker med demens sent i forløbet. I slutningen af webinaret stilles tre spørgsmål til refleksion, som med fordel kan reflekteres i en gruppe.

Se webinaret HER

Som +medlem af lærings- og refleksionsplatformen Webinar Resopti© finder du webinaret under temaet Palliation

Info


+45 60 55 13 27
Resopti@resopti.dk
CVR: 33735049

Modtag nyhedsbrev


Webbureau ITTP