Blog

Personcentreret omsorg 4 – Blomsten

9. juli 2019

De seneste tre nyhedsbreve har omhandlet dele af psykolog og professor Tom Kitwoods teori om personcentreret omsorg.

Også dette nyhedsbrev indeholder vigtige budskaber fra Kitwoods arbejde med at fremme trivsel og velbefindende for personer med demens.

Kitwood har beskrevet fem psykologiske behov, som personer med demens i særlig høj grad har behov for at få opfyldt. Egentlig antager han, at de psykologiske behov findes hos alle mennesker, men hos personer med demens bliver det særligt fremtrædende, fordi de med sygdommens udvikling bliver minde og mindre i stand til at sørge for, at deres behov bliver opfyldt.

Men hvorfor er det så væsentligt med de behov?

….fordi klyngen af de fem behov er tæt forbundne og samles i et altomfattende behov for kærlighed. Både pårørende og medarbejdere i ældre- og demensomsorgen ser ofte personer med demens hige efter kærlighed på en intens og utilsløret måde.

Det kommer ofte til udtryk gennem adfærd – og ikke gennem ord. Nogle gange kan personens adfærd opleves omklamrende og insisterende, men det vil ofte være udtryk for, at ét eller flere af de fem behov ikke er opfyldt.

Derfor er det nødvendigt, at alle omkring personen med demens ved, hvilke behov, personen gennem sin adfærd forsøger at give udtryk for. Lige så vigtigt er det at vide, hvordan de fem behov kan identificeres og imødekommes, så personen med demens kan opretholde den personlige identitet, selvværd og en følelse af at være påskønnet og værdsat.

Hvis du vil vide mere om de fem psykologiske behov og måden de kan have indflydelse på hinanden, så se med i webinaret Personcentreret omsorg 4 – Blomsten. Det kan være en god idé at se webinaret i sammenhæng med webinarerne Personcentreret omsorg 1 + 2 + 3. Se her

Info


+45 60 55 13 27
Resopti@resopti.dk
CVR: 33735049

Modtag nyhedsbrev


Webbureau ITTP